Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

STUDIJSKO PUTOVANJE u zaštićeno područje špilja “VJETRENICA” Ravno

Stručna posjete organizirana je u sklopu projekta”Kampanja za pokretanje inicijative uspostave zaštićenog područja Peć Mlini – Spomenik prirode u općini Grude” kojeg provodi ReReC, a u kojoj su sudjelovali vijećnici općinskog vijeća Gruda, predstavnici mjesnih zajednica Drinovci i Tihaljina, gospodarstvenici, članovi nevladinih organizacija, kulturni djelatnici, ugostitelji, profesori, nastavnici, učenici te predstavnici nadležnih županijskih ministarstva: Ministarstva prostornog uređenja, građena i zaštite okoliša ŽZH i Ministarstva prosvjete, znanosti kulture i športa ŽZH.

Ispred  općine Ravno sve prisutne pozdravila je gđa Stana Burić i ravnatelj  ZP “Vjetrenica” g. Nikša Vuletić. Sudionicima je predstavljen rad ZP “Vjetrenica” od 1990. do danas, sa svim izazovima s kojima se u to vrijeme suočavala  ratom razrušena općina i samo zaštićeno područje. Istaknuta je uloga Općine Ravno koja je od početka dala podršku ZP “Vjetrenica” formirajući javno poduzeće koje uspješno funkcionira sve do danas. Tijekom proteklog perioda izrađena su sva strateška dokumenta, studija opravdanosti i plan upravljanja koji su stvorili podlogu za  ulaganja i kategorizaciju područja.

Sustavnim pristupom Javno poduzeće je ostvarilo značajna ulaganja u infrastrukturu  i turističke sadržaje koje je povukla iz EU fondova.  Značajna ulaganja u zaštitu i održive turističke sadržaje stvorili su podlogu za buduće uvrštavanje špilje na UNESCO-vu listu prirodne baštine.

Od strane općine Ravno i samih djelatnika Javnog poduzeća pokrenuta je inicijativa zakonskom kategorizacijom područja sukladno Zakonu o zaštiti prirode HNŽ-e.

Nakon predstavljanja rada otvorena je diskusija u kojoj su  sudionici postavljali pitanja vezana za proceduru upravljanja, načinu kategorizacije pa sve do povlačenja EU sredstava. Poslije rasprave i objašnjenja, sudionici su posjetili Muzej gdje je uz stručno vodstvo predstavljena povest i vrijednost i ZP “Vjetrenica”.

Nakon kratke okrijepe, sudionici su posjetili dio špilje Vjetrenica predviđenog za turističku posjetu. Iza je  uslijedio ručak  za sve sudionike u restoranu “Zavala” gdje ih je domaćin upoznao s ugostiteljskom ponudom  te značajem uključivanja lokalnih privatnih inicijativa u turističku ponudu zaštićenog područja.

Uz oduševljenje i zahvalu  domaćinu za uspješnu prezentaciju ZP “Vjetrenica”, sudionici posjete su potvrdili da su spoznali značaj valorizacije područja te uključivanje istog u određenu kategoriju zaštite koja osigurava kontinuirani održivi razvoj lokalne zajednice.  Nadamo se da će stečena iskustva tijekom ove studijske posjete pomoći  vijećnicima i lokalnim dionicima da lakše donesu odluku o pokretanju postupka stavljanja područja Peć Mlini u jednu od zakonskih kategorija zaštite.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search