Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Promoviran novi modul Informacionog sistema za zaštitu prirode Federacije BiH

U organizaciji GIZ-ovog projekta Open Regional Fund for South East Europe – Implementation of Biodiversity Agreements (ORF BDU), a u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH (FBiH) i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, putem online platforme Microsoft Teams, zvanično je 16.12.2020. predstavljen Modul baze zaštićenih područja sa geoprostornom funcionalnošću i taksonomskom komponentom u sklopu Informacionih sistema za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini.

Osnovna baza Informacionih sistema za zaštitu prirode (ISZP RS i ISZP FBiH) u Bosni i Hercegovini (BiH) je prvobitno pokrenuta 2018. godine u sklopu pod-projekta “Regionalna mreža za upravljanje informacijama o biodiverzitetu i izvještavanje (BIMR 1)“ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Biodiverzitet (ORF-BD), finansiranog od strane njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u implementaciji Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, te podržano od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS).

Dalja podrška ISZP-a u BiH je nastavljena u periodu juli, 2019 – decembar, 2020. godine u sklopu pod-projekta BIMR 2, Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Implementacija ugovora iz oblasti biodiverziteta (ORF-BDU). Nadogradnjom ISZP-a, razvijen je Modul baze zaštićenih područja sa geoprostornom funcionalnošću i taksonomska komponenta od strane NVO Arbor Magne iz Banja Luke.

U okviru promocije, učesnicima su se obratili predstavnici Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH. Od strane GIZ-a predstavljene su dosadašnje aktivnosti  na razvoju Informacionih sistema za zaštitu prirode, a zatim je od strane predstavnika NVO Arbor Magne iz Banja Luke, prezentiran Modul baze zaštićenih područja sa geoprostornom funcionalnošću i taksonomska komponenta. Promociji je prisustvovalo oko 50 učesnika: predstavnici akademske i naučne zajednice, nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirode, domaćih i međunarodnih organizacija i institucija kojima je u nadležnosti zaštita prirode i upravljanje zaštićenim područjima, te kolege koje rade na sličnim sistemima u Crnoj Gori i Makedoniji. Prezentacija je naišla na dobar prijem učesnika, te su komentari bili vrlo pozitivni i izraženo je ohrabrenje za nastavak aktivnosti na razvoju ovog značajnog informacionog sistema.

Buduće rukovođenje, nadogradnja i razvoj ISZP-a ustupljeni su  Fondu za zaštitu okoliša FBiH i Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS kao krajnjim korisnicima. Informacijski sistem za zaštitu prirode u FBIH, u viziji Fonda, a uz podršku nadležnog federalnog ministarstva, zamišljen je kao znatno složeniji modularni sistem koji će se razvijati kontinuirano u narednim godinama uz neophodnu saradnju i aktivno učešće najšire naučne zajednice, institucija, nevladinih organizacija i istraživača, uz zajednički interes da ovaj IS služi svima kao jedinstvena baza podataka.

Prepoznavanje Fonda kao partnera od strane GIZ-a predstavlja i svojevrsno priznanje Fonda kao institucije sposobne da odgovori i na najsloženije probleme. Podrška nije značajna samo sa aspekta uspostavljanja IS-a, nego i radi proširenja baze znanja, uspostavljanja i jačanja aktivne saradnje sa Zavodom u RS-u koji ima istu zadaću, i sa cijelim nizom stručnih, naučnih institucija i pojedinaca, što predstavlja istinsku podršku institucionalnom jačanju Fonda. Novije međunarodne i regionalne inicijative kao što su Green Deal i Green Agenda for the Western Balkans, sinhronizirane s aktivnostima domaćih institucija daju opravdanu nadu za nastavak razvoja ISZP FBiH u budućnosti.

Predsjednik udruge „Lijepa naša“ Čapljina i aktivni član 4 nevladine udruge za zaštitu okoliša. Profesor biologije s višegodišnjim učešćem u vođenju projekata, programa, kulturnih, turističkih i ekoloških manifestacija. Posebno se ističe u radu s međunarodnim organizacijama za zaštitu prirode i okoliša, s vladinim institucijama/ministarstvima i suradnji s NVO-a iz cijele regije u području ekologije i turizma.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search