Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Potrebna zaštita ribolovnih zona u slivu Neretve i Trebižata

U Ljubuškom u motelu “MOST” održana je treća po redu radionica za članove ribarskih društava, lokalne NVO-e i javna poduzeća koja djeluju na području sliva Neretve. Radionica je održana u sklopu projekta:”Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižat i Mostarsko Blato, Bosna i Hercegovina”, kojeg provodi Regionalni Resursni Centar/ReReC, a financira Cticical Ecosystem Partnership Fund /CEPF.

Cilj radionice su podizanje i jačanje kapaciteta ribarskog društva i ribočuvarske službe kako bi se poboljšao njihov rad, stvorili preduvjeti za učinkovitu zaštitu i kontrolu krivolova na području ribolovnih zona u slivu Neretve i Trebižata.

Sudionici radionice upoznati su o glavnim aktivnostima projekta te načinu i modelima zaštite riječnih ekosustva i globalno ugroženih vrsta na području delte Neretve, Trebižata i Mostarskog blata. Naglašena je potreba za većim angažmanom javnosti i ključnih dionika u prostoru za učinkovitu zaštitu globalno ugroženih vrsta riba: mekousne pastrmke, podustve, plotice, svala, imotske gaovice, prikanaca i dr. ugroženih vrsta koji nastanjuju vode Neretve, Tihaljina – Mlade – Trebižata, Vrljike, Lištice u Mostarskom blatu.

Istaknuta je potreba većeg angažiranja ključnih dionika na ovom problemu kroz zajedničko djelovanje i prekograničnu suradnju koja bi bila usmjerena na zaštitu i održivom upravljanju vodnim resursima  koji bi vodio integralom upravljanju slivom području  Neretve i Trebižata.

Struči predavač i predstavnici Ministaratva prostornog uređenja, građanja i zaštite okoliša ŽZH – gosp. Zdenko Mandić ukazali su na obveze iz  Zakona o slatkovodnom ribarstvu te Ribarske osnove. Još jednom je ukazano na potrebu žurnog reguliranja prava korištenje ribljeg fonda  na području ŽZH kako bi ribarska drušva bila u mogućnosti provoditi  zakonom propisane mjere i obveze. Svako odlugovlačeje potpisivanje Ugovora o korištenju prava na ribljim fondom može proizversti daljnje negativne posljedice na samo za ribarska društva nego za ukupnu biološku raznolikost u riječnm ekosustavu.

U cilju ostavrenja postavljenih ciljeva projekta vode se razgovori sa gradonačelnikom Metkovića i Imostaskog oko potpisivanje sprazuma o zajedničkoj suradnji u  prekograničnom području delte Neretve  i Imotsko Bekijskog polja.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search