Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Konferencija u Čapljini: Doneseni stavovi kako upravljati slatkovodnim ekosustavima

U Čapljini je danas održana Prva konferencija o zaštiti, očuvanju, korištenju i upravljanju slatkovodnim ekosustavima u KBA područjima: Vjetrenica-Popovo polje; Neretva s pritokama (Buna i Bunica); Hutovo blato; Trebižat i Imotsko-bekijsko polje; Mostarsko blato i Livanjsko polje.

Konferencija je održana u sklopu projekta “Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižatu i Mostarskom blatu, Bosna i Hercegovina”, koju organizira Regionalni Resursni Centar/ReReC.

”Ciljevi konferencije su dobiti cjelovitu sliku u zastupljenosti, zaštiti, očuvanju, korištenju i upravljanju slatkovodnim ekosustavima u pet KBA područja u regiji Hercegovina”, poručili su organizatori.

Predavači na konferenciji bili su Marlena Ćukteraš, Josip Vekić, Marinko Dalmatin, Sanja Jedvaj, Milenko Raguž, Sašo Gorjanc, Irena Rozić te predstavnici Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, Dinarice i Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Teme konferencije bile su:

  • Predstavljanje rezultata projekta i filma o rijeci Trebižat – Zeleni Travertin
  • Akcijski plan – smjernice za zaštitu i održivo upravljanje biološkom raznolikošću u KBA područjima
  • Rezultati istraživanja u sklopu projekta „Unapređenje znanja o biološkoj raznolikosti i procjena ekološkog statusa donjih slivova rijeke Neretve, Bosna i Hercegovina“
  • Rezultati istraživanja u sklopu projekta „Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat, Bosna i Hercegovina“
  • Rezultati istraživanja u sklopu projekta “Uspostavljanje temelja za održavanje slatkovodne bioraznolikosti u Livanjskom polju i Buškom jezeru”
  • Predstavljanje inicijative za kategorizaciju područja Peć Mlina, jezera Krenica i Vrbina u kategoriju Spomenika prirode u općini Grude
  • Rezultati monitoringa Mostarskog blata za uvrštavanja na listu IBA područja
  • Nova zakonska rješenja o slatkovodnom ribarstvu

Konferenciju je organizirao ReReC, a konferencija je održana u restoranu ”Storia”.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search