Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Kulturno – turistička manifestacija “DANI TREBIŽATA 2022”

Kulturno – turistička manifestacija “DANI TREBIŽATA 2022” održano je 9.7. i 10.7.2022. godine kroz dvodnevno druženje, preko 45 članova roniteljskih udruga i NVO-a čistilo je korito rijeke Tihaljine-Mlade-Trebižat u dužini od 51 km, prikupili 10 vreća otpada, uživali u vožnji kanuima, foto izložbi i kulturno povijesnoj baštini ovog kraja.

Manifestacija je uspješno završena na opće zadovoljstvo svih sudionika. Međutim, drago nam je da samo ove godine privukli veliki broj ronitelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su po prvi put na ovoj manifestaciji koja se održava u kontinuitetu već 15 godina, govore nam iz organizacijskog odbora manifestacije.

Prvi dan manifestacije protekao je uspješno i ronitelji su zadovoljni što nisu imali previše posla, korito rijeke iz godine u godinu je čistije. Sve je manje otpada ali i nedozvoljenih eksplozivnih predmeta koji često znali završavati na dnu rijeke. Čistilo se na Koćuši, Bučinama, Čeveljuši, Kravici, Božjaku, Strugama. Ručak za sve sudionike organiziran je na Kravicama. U večernjim satima ronitelji su posjetili muzej Humac te se opustili uz kulturno zabavni program.

Drugi dan manifestacije nastavljen je spuštanjem kanuima niz rijeku Trebižat na području općine Čapljina. Ronitelji će usput čistiti rijeku od plastičnih boca i uživati u prelijepim slapovima Trebižata. Na dijelu gdje je planiran odmor i domjenka upriličena je foto izložba o rijeci Trebižat. Ronitelji koji dolaze iz gradova van Bosna i Hercegovine moći će se upoznati sa svim čarima i ljepotama koje kriju rijeke od svog izvora u Tihaljini pa sve do ušća u Neretvu.

Ovogodišnji organizatori manifestacije “DANI TREBIŽATA” su Referentna grupa – Čapljina, Šrek „VIDRA” Ljubuški s tim da su im se pridružili i članovi ReReC-a, te udruge „Lijepa naša“, Neretva Delta Forum, „Čaplja“, „EHOO“, „Pengea“, „Dobra“, „Modro Zelena“, te pojedinci i zaljubljenici u ovu rijeku.

Ovo je prva u nizu aktivnosti u sklopu Manifestaciju “DANI TREBIŽATA” te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže narednim aktivnostima: brudetijadi, fišijadi, raštikijadi, večerima poezije te raznim kulturnim dešavanjima koji će se održavati uz riječni tok Tihaljine-Mlade-Trebižat. Ovom prilikom se zahvaljujemo svim sudionicima manifestacije ali i onim koji su podržali i prepoznali vrijednosti ove manifestacije koja poprima internacionalni karakter: Federalno ministarstvo kulture i športa, Ministarstvo prosvjete, znanosti kulture i športa HNŽ, Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Grad Čapljina, Grad Ljubuški, Općina Grude, te sponzori i donatori koji su dali svoj doprinos ovoj manifestaciji.

Predsjednik udruge „Lijepa naša“ Čapljina i aktivni član 4 nevladine udruge za zaštitu okoliša. Profesor biologije s višegodišnjim učešćem u vođenju projekata, programa, kulturnih, turističkih i ekoloških manifestacija. Posebno se ističe u radu s međunarodnim organizacijama za zaštitu prirode i okoliša, s vladinim institucijama/ministarstvima i suradnji s NVO-a iz cijele regije u području ekologije i turizma.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search