Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Najuspješnije ribiče čekaju i priznanja

Izvor: Đaka City  |  Tekst: Dušan Musa

Ljepšu novogodišnju čestitku od poziva na izlov štuke u sezoni zabrane ribolova, nisu mogli očekivati pasionirani ribiči na jugu Hercegovine. Poziv je uputilo Športsko ribolovno društvo „Bjelave“ iz Čapljine. Čapljinsko ribolovno društvo uz potporu Regionalnog Resusnog Centra (ReReC) počelo je s realizacijom projekta „Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim eko sustavima u delti Neretve, Trebižat i Mostarsko blato“. U sklopu projekta predviđen je izlov štuke invazivne vrste koja se odomaćila u riječnim tokovima ovog dijela Hercegovine. Potvrđuju to slike trofejnih primjeraka ulovljenih u proteklih dan, dva od kada je počela aktivnost.

„Mi smo 1. prosinca, krenuli s aktivnošću na projektu koji će nadamo se dati pravi presjek stanja ove grabljivice u ovdašnjim vodama. Ribolovno društvo „Bjelave“ je u vrijeme zabrane koja je na snazi od 1. studenog, uputilo poziv da se pređe na lov štuke. Svi koji žele mogu doći u ribarsko društvo Bjelave gdje će dobiti dozvolu. Pri ulovu treba izmjeriti dužinu, težinu, te naznačiti mjesto gdje je ulovljena i upisati u jedan obrazac, javiti u ribarsko društvo, obavijestiti ribočuvare … Interesa ima, a prema prvim ulovima vidimo da je najveća populacija u rijeci Trebižet. Prvi ulovi su i nas iznenadili, ulovljeni su i primjerci od pet, šest kilograma, što samo po sebi govori da je prava hiperprodukcija štuke“, kaže ing. Josip Vekić, stručni savjetnik u ŠRD „Bjelave“ i koordinator projekta, te na upit od kuda štuka u južnohercegovačkim rijekama, nastavlja:

„Naše rijeke su relativno bogate ribom, Hutovo blato je tu, sve rijeke su povezane preko Neretve. Prema nekim Indicije štuka je došla preko HE „Peć Mlini“ odnosno preko akumulacije Nugao, odakle se Trebižatom raširila u ostale vodotoke, ima pet, šest godina, možda i prije. Prema zapažanjima ribara pojavila se najprije u rijeci Trebižat odakle se širila. Imali smo pozive ribara iz Metkovića, koji su je uočili kako ganja cipole i lubine ispod tamošnjeg mosta, znači nisu joj problem ni te boćate vode. Očito brzo se adaptira i obilazi sve terene, vrhunska je grabljivica koja za sada nema potrebe za njoj svojstveni kanibalizam, ima hrane u izobilju“.

Valja reći da ulov nije ograničen, iz ribolovnog društva napominju da se zbog drugih vrsta lovi isključivo mamcima za štuku. Umjesto zaključka može se reći da je na rijekama u čapljinskoj općini i nešto šire, počeo svojevrsni dvoboj između štuke i ribiča, tko dobije njemu će mekousna pastrva i druge ribičima omiljene vrste. Inače, ribari i bolji poznavatelji ihtiofaune na južnohercegovačkim rijekama, duže vrijeme upozoravaju na pojavu štuke, koja je invazivna vrsta na tom području. U početku je vladala nevjerica, međutim kada su ribiči počeli izvlačiti primjerke od pet, šest kilograma, skepse je nestalo, a pojavio se drugi problem – kako suzbiti širenje ove riječne grabljivice.

Kako bi potaknuli izlov štuke u čapljinskom ribolovnom društvu organizirali su i bodovanje, na osnovu kojega će se utvrditi lista najuspješnijih ribara, a najboljima su predviđena i prigodna priznanja. Zainteresirani ribari dozvolu za ribolov na štuku, koja je ističemo – besplatna, mogu izvaditi u prostorijama ŠRD „Bjelave“, svakim radnim danom od 9 do 12 sati. Prostorije društva se nalaze u središtu Čapljine preko puta robne kuće „Čapljinka“.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search