Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Održana prva radionica u sklopu projekta “Kampanja za zaštitu riječnih ekosustava u regiji Hercegovina”

REGIONALNI RESURSNI CENTAR/ReReC  započeo je s aktivnostima projekta “Kampanja za zaštitu riječnih ekosustava u regiji Hercegovina” koji se provodi u sklopu projekta “Jačanje Zelene mreže“, koji uz financijsku podršku Ambasade Republike Italije u BiH, provodi i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH).

14.1.2023. u restoranu “Villa Rustica” Čapljina održana je prva u nizu  informativno-edukativnih radionica za sudionike projekta i partnere. Sudionicima i partnerima (EU “Lijepa naša” Čapljina, ŠRD “AMUR” Grude, Udruga “Pradidova stina” Posušje i Agroekološka-turistička udruga “BONA” Buna) predstavljen je projekt sa svim njegovim komponentama. Detaljno su predstavljene aktivnosti, konkretna zaduženja, vremenske dinamika realizacije pojedinih aktivnosti te očekivani rezultati projekta.

Sudionicima je predstavljena zakonska regulativa iz područja zaštite prirode, zaštite voda te metodologija praćenja zdravlja riječnih ekosustava. Prezentiran je edukativni paket za praćenje zdravlja riječnih ekosustava putem kojeg učenici i članovi udruženja utvrđuju u kakvom se zdravstvenom stanju  nalazi njihova riječna dionica.

Edukativni paket sadrži  vodič za izvođenje terenske nastave, indikatore za utvrđivanje tvrdoće vode,  transparentnosti vode, brzine protoka, stanje nitrata i nitrita te ilustrirane ključeve za prepoznavanje ptica, riba, vodozemaca, gmazova, leptira i drugih vodenih insekata na temelju kojih se utvrđuje  zdravstveno stanje riječne dionice.

Na kraju radionice svi sudionici su se složili da se terenski dio aktivnosti održi kad se proljepša vrijeme, kako bi se odabrane riječne dionice uredile za prihvat učenika i posjetitelja.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search