Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Predstavljena mobilna aplikacija projekta ePATH

Park prirode Hutovo blato započeo je sa trodnevnim natjecanjem u promatranju ptica koje su u sklopu EU projekta „Endemic pathway – ePATH“ održava do petka 17. prosinca 2021. Tim povodom predstavljena je nova mobilna „Endemic Pathway“ kroz koju se natjecanje odvija a koja sadrži sve vrste ptica koje se mogu pronaći u Parku prirode Hutovo blato, te u Tivatskim solilima u Crnoj Gori. Aplikacija također sadrži detaljan popis biljaka Botaničkog vrata Kotišina s obzirom da se paralelno sa natjecanjem ptica u Hutovu blatu, u Makarskoj odvija natjecanje u pronalasku biljaka.

„Natjecatelji se registriraju, te odlaze na teren kako bi pronašli ptice ili biljke, snimili fotografiju, zvuk ili video koje potom uploadaju u aplikaciju.  Kroz detaljni popis raznih vrsta ptica i biljaka mogu ih identificirati te označiti lokaciju gdje su ih pronašli. Tročlani sudački žiri ocijeniti će pristigle materijale i proglasiti pobjednike natjecanja u petak 17.12.2021. godine. Za Park prirode Hutovo blato, suci će posebno vrednovati fotografije ugroženih i rijetkih vrsta ptica“, objasnila je Dijana Bošnjak, zamjenica projekt managera projekta ePATH.

Na natjecanju sudjeluju profesionalni promatrači ptica i amateri te učenici osnovnih i srednjih škola iz Čapljine. „Pozivamo sve zaljubljenike u promatranje ptica da posjete Park prirode Hutovo blato, registriraju se u aplikaciju putem QR koda koju mogu dobiti na recepciji motela Park na Karaotoku i uključe se u natjecanje“, ističe Bošnjak.

Cilj ovakve vrsta natjecanja je popularizirati ugrožene i rijetke vrste ptica i biljaka koje se mogu naći u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

Podsjetimo, projekt „Endemic pathway – ePATH“ implementiraju tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska koji imaju za cilj kreirati zajedničku turističku ponudu u tri zaštićena područja (Park prirode Hutovo blato, Tivatska solila i Botanički vrt Kotišina) kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti. Projekt je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014 – 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 mil Eur, od čega je 1,3 mil eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 01. studenoga 2020. i trajat će 24 mjeseca.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search