Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Svjetski dan voda 2021. – „Cijenite vodu“

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2021. obilježit će se uglavnom virtualno zbog koronavirusa, pri čemu će izostati skupovi, akcije i konferencije koje su bile uobičajene za ovaj datum.

Koliko nam je voda važna u kućanstvu i obiteljskom životu, za hranu, zdravlje, obrazovanje, životne navike te gospodarstvo, ali i općenito za dobrobit ljudi i naše lokalno okruženje? Voda u različitim dijelovima svijeta ima različitu vrijednost i značenje – u kućanstvima, školama i na radnim mjestima, voda je važna za zdravlje, higijenu, dostojanstvo i produktivnost ljudi, dok u kulturnom, vjerskom i duhovnom pogledu može značiti vezu sa stvaranjem, zajednicom i samim sobom. U prirodnom okruženju voda je svakako neophodna za mir, sklad i očuvanje okoliša. Značenje vode je mnogoznačno: ona predstavlja našu ključnu potrebu i važan je lokalni i globalni prirodni resurs koji sve više ugrožavaju prenapučenost Zemlje, sve veći zahtjevi poljoprivrede i industrije te pogoršanje utjecaja klimatskih promjena. Ako zanemarimo bilo koju od navedenih vrijednosti, dovest ćemo se u opasnost lošeg upravljanja ovim ključnim i nezamjenjivim prirodnim resursom, a bez sveobuhvatnog razumijevanja prave i mnogostruke vrijednosti vode, nećemo je uspjeti zaštititi.

Obilježavanje Dana voda je prilika da se ukaže na važnost ovog resursa kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini.  Svake godine obilježavanje ovog datuma provodilo se pod različitim temama: „Cijenite vodu“ 2021.,  “Voda i klimatske promjene” 2020, “Voda za sve” 2019 te “Priroda za vodu” 2018., itd.

Koliko mi sami doprinosimo zaštiti i očuvanju vode te koliko naše akcije i projekti doprinose razvoju svijesti o njoj?

Nastojanja senzibiliziranja javnosti i korisnika u slivu Neretve i Trebižata i očuvanje ovog resursa za biljni i životinjski svijet te samog čovjeka čije su životne navike i potrebe nezamislive bez nje vidljive su kroz projekt “Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižatu i Mostarskom blatu, Bosna i Hercegovina” kojeg provodi ReReC. Uz potporu CEPF-a pokrenute su mnoge akcije na zaštiti i očuvanju slatkovodnih ekosustava i za njih vezanih rijetkih i ugroženih vrsta riba koji si indikatori stanja vodnog resursa, ali i indikatori našeg lošeg odnosa prema njima.

Svakodnevno smo suočeni s ekstremnim pojavama poput poplava, suša, orkanskih oluja koje uzrokuju štetu ljudima i prirodi. Potrebne su nužne prilagodbe i promjene u ponašanju na osobnoj razini kako bi se ublažile negativne posljedice i spasili životi. Bilo kakvo odgađanje prilagodbe klimatskim promjenama jednako je opasno kao i negiranje klimatske krize. Naglasak svjetske organizacije je biti svjestan, ponašati se odgovorno i savjesno prema prirodi i prirodnim resursima a naročito vodi, i u svojim godišnjim izvješćima navode se dostignuća po zemljama u ostvarenju 6. cilja održivog razvoja (Summary Progress Update 2021: SDG 6 — water and sanitation for all). Izvješća donose ocjenu ciljne provedbe različitih aspekata u svijetu i gdje zaostajemo, te ujedno kvantificira ubrzanje potrebno za osiguranje održivog gospodarenja vodom i sanitarnih uvjeta za sve do 2030. godine.

I upravo današnji dan, Svjetski dan voda, koristimo kao prigodu da ukažemo na ostvarenje akcijskih planova za borbu protiv zagađenja voda, neracionalnog korištenja, klimatskih promjena te njihovu integraciju kroz različite sektore i koordinaciju neovisno o lokalnom i državnim granicama. No, svakako je najvažnije da se odlučnim akcijama omogući sigurno i održivo upravljanje vodama.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search