Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

U posjeti Ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije, gđi Ružici Mikulić

U četvrtak, 9.9.2021., bili smo u radnoj posjeti kod gđe Ružice Mikulić, ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-e. Posjeti su nazočili predstavnik Općine Grude, g. Srećko Mikulić, predsjednik EU Lijepa naša, Marinko Dalmatin i predsjednica ReReC-a, dr. sc. Marlena Ćukteraš.

Ministrici je predstavljen projekt „Kampanja za pokretanje inicijative uspostave zaštićenog područja Peć Mlina – Spomenik prirode u općini Grude“ kojeg financira Švedska i CPCD i njegovi dosadašnji rezultati. Ministrica je upoznata s trenutnim aktivnostima koje se provode – anketiranje i radionice za lokalno stanovništvo o potrebi i načinu zaštite Peć Mlina.

Posjeta Ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a

Razgovaralo se o zakonskoj regulativi, odnosno usklađivanju zakona o zaštiti Zapadnohercegovačke županije prema kriterijima koje zahtijeva Europska unija, dosadašnjem obliku zaštite Peć Mlina i mogućnostima buduće suradnje unutar projekata. Ministrica Mikulić nije skrivala svoje oduševljenje projektom i dala je punu potporu u narednom periodu, naglašavajući kako će nas obavijestiti o odlukama i zakonima koje će županija donijeti vezano za zaštitu područja.

Posjeta Ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a

U nastavku razgovora dotakli smo se tema obrazovanja i mogućnosti buduće suradnje škola u regiji u obliku eko škola, škola za naprednu djecu i prekograničnoj suradnji. Razgovor se proširio na temu drugog projekta kojeg provodi Regionalni resursni centar „Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižatu i Mostarskom Blatu, Bosna i Hercegovina“ a kojeg financira CEPF. Jedna od aktivnosti ovog projekta je uključivanje škola i djece u očuvanje slatkovodnih ekosustava, a ReReC će u sklopu projekta osigurati edukativne komplete za škole, profesore i učenike te izvršiti demonstraciju metodologije. Ministrica je dala podršku edukativnim programima koji idu u prilog stjecanju novih znanja i vještina kroz praktičan rad, a koji pruža metodologija koja se implementira kroz projekt Rijeka/Rius.

Na naš poziv da se priključi planiranoj stručnoj posjeti Zaštićenom području špilja Vjetrenica ministrica je odgovorila potvrdno, uz obvezu da je se obavijesti u dogledno vrijeme radi usklađivanja radnih obaveza.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search