Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Kiše uzrokovale poplave u slivu rijeke Trebižat

Obilne padaline zadnjih dana na području Hercegovine uzrokovale su porast razine vode u rijekama Neretva, Trebižat, Bregava, Krupa, Buna, Bunica, Lištica te u dijelu Imotsko-bekijskog polja, Mostarskog blata i drugih kraških pola u zapadnoj i istočnoj Hercegovini.

Situacija je izuzetni teška i ozbiljna u slivu rijeke Trebižat, naročito u donjem toku gdje se voda izlila na okolna polja pri čemu je ugrozila i stambene objekte uz rijeku Trebižat. Na dijelu gdje se nasipi ne održavaju, voda se prelila preko nasipa plavljeni poljoprivredne površine i prijeteći objektima koji se nalaze uz riječno korito. U naselju Struge voda je doprla i do obiteljskih kuća plaveći podrume i niže katove. Stanje razine vode se ne smanjiva i mještani su prisiljeni intervenirati na onim mjestima gdje se voda preljeva preko nasipa, ali i na mjestima gdje je obrambeni nasip doveden u pitanje da ga vode ne probije pri čemu bi došlo do većih šteta. Akciji sanacije nasipa na dijelu trebižećkog polja pridružili su se mještani i ali i članovi Regionalnog resursnog centra praveći zečje nasipe i time donekle pokušavaju spriječiti da vode ne odnese cijeli nasip.

Kako je kiša najavljena i u narednim danim za mještane i članove ReReC-a bit će još neprespavanih noći i dežurstava, ali i intervencija sa novim vrećama za pijesak i pravljenje zečjih nasipa koji su jedini spas za ovu situaciju ukoliko se ne smanje dotoci i oborine u slivu Trebižata.

Predsjednik udruge „Lijepa naša“ Čapljina i aktivni član 4 nevladine udruge za zaštitu okoliša. Profesor biologije s višegodišnjim učešćem u vođenju projekata, programa, kulturnih, turističkih i ekoloških manifestacija. Posebno se ističe u radu s međunarodnim organizacijama za zaštitu prirode i okoliša, s vladinim institucijama/ministarstvima i suradnji s NVO-a iz cijele regije u području ekologije i turizma.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search