Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Započele edukativne radionice u Parku prirode Hutovo blato

Trodnevne edukativne radionice o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama započele su danas u sklopu aktivnosti projekta “Endemic pathway – ePATH” koji organizira Javno poduzeće „Park prirode Hutovo blato“ d.o.o. Čapljina. Prezentaciju o temi: “Ugrožene vrste ptica” održala je prof. dr. Višnja Bukvić, naglasivši kako je Park prirode Hutovo blato najznačajnije močvarno područje za ptice u Bosni i Hercegovini.

„Hutovo blato je jedno od rijetkih gnjezdilišta ptice Gak u Bosni i Hercegovini koja tu gnijezdi 20-tak parova. Deransko jezero u Hutovu blatu je jedino gnjezdilište Maloga vranca, a patka Njorka odigrala je značajnu ulogu pri proglašenju Hutova blata RAMSAR-skim područjem“, kazala je prof. dr. Višnja Bukvić. Aktivnosti u okviru projekta ‘ePATH’ koje uključuju edukacije i natjecanje u promatranju ptica popularizirat će ugrožene vrste ptica kod lokalnog stanovništva i naglasiti važnost ljudskog faktora u zaštiti Parka prirode Hutovo blato, uz poštivanje svih mjera pri promatranju ptica i zaštite okoliša, dodala je Bukvić.

Edukativne radionice u Parku prirode Hutovo blato © ePATH

Na radionici su sudjelovali predstavnici lokalne uprave, udruge za zaštitu okoliša i učenici ekoloških sekcija osnovnih škola Višići i Domanovići, te predstavnici Doma za osobe s poteškoćama u razvoju Betanija iz Čapljine. Organizatori su s učenicima održali školu u prirodi gdje su se upoznali s biljnim i životinjskim svijetom promatrajući uzorke kroz mobilne mikroskope.

Irena Rozić iz Hutovoga blata, kao vodećeg partnera u ovom projektu, poručila je kako je zajednički cilj partnera na projektu ePATH promocija i verifikacija zaštićenih, ugroženih i endemskih vrsta kako bi iste integrirali u turističku ponudu i približili javnosti.

Edukativne radionice u Parku prirode Hutovo blato © ePATH

„Hutovo blato kao park prirode zaštićen je upravo temeljem bioraznolikosti koju ovdje imamo. Sljedeće što ćemo raditi je interpretacijski centar s novim sadržajima, a sve u cilju povećanja turističke ponude Hutovog blata i cijelog ovog kraja“, navela je Rozić, koja je za sve nazočne održala prezentaciju  „Mjere ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama“.

Radionice o ugroženim i endemskim vrstama biljnog i životinjskog svijeta koje traju do petka 17. prosinca 2021., paralelno se održavaju i u Gradu Makarskoj, točnije u Botaničkom vrtu Kotišina koji su jedni od partnera na projektu ePATH.

Edukativne radionice u Parku prirode Hutovo blato © ePATH

Podsjetimo, projekt „Endemic pathway – ePATH“ implementiraju tri partnera: Park prirode Hutovo blato, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska koji imaju za cilj kreirati zajedničku turističku ponudu u tri zaštićena područja (Park prirode Hutovo blato, Tivatska solila i Botanički vrt Kotišina) kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti. Projekt je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014 – 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 mil Eur, od čega je 1,3 mil eura bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 01. studenoga 2020. i trajat će 24 mjeseca.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search