Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

OBILJEŽAVANJE 3. DANA ZAŠTITE DINARIDA

#EdukacijaSada

Dan zaštite Dinarida – 7. listopada, ustanovljen 29. svibnja 2019. godine na Generalnoj Skupštini Parkova Dinarida – mreže zaštićenih područja Dinarida u Parku prirode Blidinje (Bosna i Hercegovina) ove godine se obilježava po 3. put.  Obilježavanjem ovoga datuma ukazujemo na važnost prirodnog i kulturnog nasljeđa zemalja Dinarskog luka, kao i isprepletenost prirodnog bogatstva i kulturno–povijesnih vrijednosti ovog po mnogo čemu posebnog prostora u Europi.

Ovogodišnji Dan zaštite Dinarida se obilježava pod sloganom #EdukacijaSada i posvećen je važnosti edukacije u zaštićenim područjima kao bitnom aspektu rada i funkcioniranja ovih najvrjednijih područja koje svaka država ima.

Edukacija o zaštiti životne sredine predstavlja dugoročan proces koji ima za cilj razvijanje individualne i kolektivne svijesti o očuvanju prirode i zaštićenih područja. S obzirom da smo svjedoci sve češćeg ugrožavanja biodiverziteta, narušavanja staništa i vrsta, kao i konstantne eksploatacije prirodnih dobara, edukacija o zaštiti prirode predstavlja neophodan segment obrazovanja društva kao cjeline. Nastavnicima često nedostaju ekološka znanja i vještine potrebne za podučavanje u nekim aspektima nastavnog programa koji se bave zaštitom prirode, pa je obrazovna uloga zaštićenih područja posebno značajna u obrazovanju nastavnika, ali i učenika. Edukativni program su zadnjih decenija postali bitno obilježje funkcioniranja zaštićenih područja širom svijeta, a edukacija je postala ključna za održavanje cjelokupnog koncepta zaštićenih područja.

Članovi asocijacije Parkovi Dinarida ističu da je zbog izazova koje je donijela pandemija COVID-19  sada naročito važno kod djece i mladih održati vezu sa prirodom. Pored zdravstvenih prednosti, boravak u zaštićenim područjima i učenje o njihovom prirodnom i kulturnom nasljeđu dovodi do pozitivnih promjena ponašanja prema prirodi i odnosu prema njihovoj lokalnoj zajednici.

Stoga je ove godine potrebno posebno istaknuti utjecaj  pandemije COVID-19 na sprovođene programa edukacije u zaštićenim područjima, te značaj zaštićenih područja kao pravog mjesta za djecu i mlade kako bi stekli vještine u rješavanju problema, kritičkom razmišljanju i timskom radu koje su im potrebne u 21. vijeku.

Park prirode Hutovo blato kao član asocijacije Parkovi Dinarida potiče sve obrazovne institucije da dio svoje nastave prilagode učenju u prirodi jer o prirode se najbolje uči u prirode, a znanje je najvrijednije kada se dijeli.

U konceptu upravljanja zaštićenim područjima prepoznato je da su kontinuirano informiranje i edukacija novih generacija najveće jamstvo očuvanja i opstanka vrijednosti takvih područja za buduće generacije.

Stoga, #EdukacijaSada za generacije koje dolaze!

DINARIDI

Dinaridi (Dinarski luk) predstavljaju jedan od najvećih planinskih lanaca u Europi, koji povezuje osam država jugoistočne Europe: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo*, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Srbiju. Naziv Dinaridi potiče od imena planine Dinare, koja se nalazi na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koja se prostire u središnjem dijelu planinskog vijenca. Dinaridi se pružaju u pravcu sjeverozapad-jugoistok, dužinom od oko 650km uz obalu Jadranskog mora. Najviši planinski masiv Dinarida su Prokletije, sa vrhom Maja Jezerce (2694m).

Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida posvećena je unapređenju prirodnih i kulturnih vrijednosti zaštićenih područja Dinarida, njihovoj promociju i podršci, kao i primjeni dobrih praksi održivog razvoja i upravljanja. Mrežu Parkova Dinarida čini više od 90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi Parkova Dinarida su također I fizička lica, ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njenog osnivanja. Asocijacija je osnovana krajem 2014. godine sa sjedištem u Podgorici na osnovu sporazuma 8 zemalja Dinarskog luka – Big Win II.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search