Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

10. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit “Jučer, danas, sutra”

Jubilarni  10. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit “Jučer, danas, sutra” 2021., u trajanju od 30. rujna do 01. listopada 2021. godine, održan je na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Na samom početku domaćini su uputili pozdravnu riječ i dobrodošlicu svim sudionicima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Srbije i drugih zemalja u regiji. Program rada simpozija uključivao je plenarni rad i diskusiju nakon svakog panela, poster sekcije i posjet Kopačkom ritu.

ReReC tim ispred Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku © ReReC

U sklopu tematskih izlaganja tim ReReC-a, kojeg je predvodila predsjednica dr.sc. Marlena Ćukteraš, predstavio je projekt: „Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižatu i Mostarskom blatu, Bosna i Hercegovina“ kojeg financira CEPF.

Presjednica ReReC-a prezentira projekt © ReReC

Sudionicima simpozija kroz prezentaciju pod naslovom „Zaštita globalno ugroženih vrsta u KBA područjima – Hutovo blato, Neretva, Trebižat i Mostarsko blato“ su predstavljeni glavni ciljevi projekta, projektne aktivnosti te dostignuti rezultati u dosadašnjem periodu implementacije projekta. Naglašena je  vrijednost prostora delte Neretve, Trebižata i Mostarskog blata s aspekata rijetkih i ugroženih vrsta i njihovih staništa koji su izloženi sve većim antropogenim pritiscima te da zajedničkom suradnjom i promocijom vrijednosti istih se mogu očuvati prirodni resurse za buduće generacije.

Zaključci simpozija odnosili su se na važnost očuvanja močvarnih staništa, te sve veću ugroženih staništa i vrsta koje nastanjuju slatkovodne ekosustave. U sklopu simpozije došlo je do zvaničnog uvrštavanja Kopačkog rita u MAB rezervat Biosfere  što je još jedna potvrda rada zaštićenih područja ali i odgovornost i briga svih sudionika u prostoru da o očuvanju prirodne i kulturne baštine na cijelom području MAB rezervata Biosfere moraju brinuti svi njegovi dionici.

10. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Kopački rit "Jučer, danas, sutra" © ReReC

Uz sve pozitivne učinke simpozija još jednom se potvrdila činjenica da su ovakva okupljanja razmjena iskustva,  protok i prezentacija novih ideja i projekta  te upoznavanja novih ljudi i uspostava kontakata za buduće projekte i suradnju na zaštiti i očuvanju  prirodne baštine u cijeloj regiji kao jedinstvenom ekosustavu.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search