Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Posjet Geoparku Biokovo – Imotska jezera

Projektni tim ReReC-a posjetio je grad Imotski te se susreo s g. Lukom Kolovratom – predsjednikom TZ “Imota” i članom udruge „Geopark imotska jezera“ koja je preuzela vođenje, operativne poslove i koordinaciju za Geopark Biokovo – Imotska jezera.

ReReC unutar aktivnosti u sklopu projekta „Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižatu i Mostarskom blatu, Bosna i Hercegovina“ kojeg financira CEPF dotiče susjedne općine /gradove u R, te se upriličio susret na kojem se razgovaralo s g. Kolovratom o inicijativi i aktivnostima oko uvrštavanja Imotskih jezera u budući UNESCO-ov Geopark Biokovo – Imotska jezera i mogućnoj suradnja na daljnjem razvoju ove projektne ideje u prekograničnom   dijelu zaštite i očuvanja vrsta i staništa koja su prisutna u budućem Geoparku, a važan su dio u kategorizaciji područja.

Projektni tim ReReC-a posjetio grad Imotski te se susreo s g. Lukom Kolovratom © ReReC

Razgovaralo se o proceduri pokretanja inicijative, načinu i opsegu  valorizacija prirodne i kulturna baštine, problemima s kojim su se susretali s lokalnim dionicima te budućim aktivnostima koje očekuju budući Geopark.

Cijeli  prostor budućeg Geoparka karakterizira  iznimno bogatstvo kulturne baštine i povijesnog naslijeđa te prirodne vrijednosti koja obuhvaća veliku raznolikost staništa, vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje. Budući Geopark traži punu interakciju ljudi i dobara neće zabraniti i isključiti sadašnje aktivnosti lokalnih ljudi, već naprotiv, tražit će njihovo puno uključivanje u  upravljačke, zaštitarske i gospodarske aktivnosti koje će se odvijati u prostoru.

Upravo ovaj ljudski i prirodni potencijal područja  razlog su više zašto Geopark Biokovo – Imotska jezera zaslužuje da postane treći UNESCO-ov Geopark u Republici Hrvatskoj.

Na osnovu ovih primjera dobre prakse na područje Bosne i Hercegovine kad je u pitanju zaštita i očuvanje prirodnih vrijednosti prostora  i njihova valorizacija, postignuta je suglasnost o nastavku suradnje i njenom proširivanju na područje općine Grude kao susjedne i prekogranične općine. Sporazum o suradnji će uključivati ReReC -a kao inicijatora Sporazuma i nositelja aktivnosti na zaštiti i valorizaciji prostora u prekograničnom dijelu BiH, općinu Grude, te općinu Imotski i budući Geopark Biokovo – Imotska jezera.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search