Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Posjeta Ministarstvu gospodarstva ŽZH-e

Projektni tim ReReC-a, predsjednika ŠRD “Amur” – Grude – Josipa Majstorovića i Srećko Mikulić član koordinacijskog tima ispred općine Grude posjetili su Ministarstvo gospodarstva Zapadno-hercegovačke županije/kantona  …

Ministarstvo gospodarstva ŽZH dalo je podršku provedbi projekta “Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižatu i Mostarskom blatu.” Projekt provodi ReReC, a financira CEPF. Ministar Dario Sesar primio u službenu posjetu projektni tim ReReC-a, predsjednika ŠRD” Amur” Grude – Josipa Majstorovića i Srećka Mikulića člana koordinacijskog tima ispred općine Grude.

Cilj sastanka je bio upoznavanje mjerodavnih institucija sa projektom i projektnim aktivnostima te rješavanje pitanja dodjele prava korištenja ribljeg fonda na području ribolovnih zona na području ŽZH. Članovi projektnog tima istaknuli su potrebu žurnog rješavanja dodjele Ugovora ribarskim društvima o pravu korištenja ribljeg fonda na području općina i gradova na području ŽZH. Dodjela prava korištenja ribljeg fonda ribarskim društvima na dijelu ribolovnih zona koje pripadaju općinama /gradovima trebala je uslijediti 2020. godine. Zastoji u implementaciji zakona o slatkovodnom ribarstvu uslijedila je zbog neusuglašenosti oko definiranja područja ribolovnih zona. Pojedinci su zahtijevali da se na području općine/grada postoji više ribolovnih zona te da više pravnih subjekta dobije pravo korištenje ribljeg fonda, u odnosu na sadašnji način dodjele ugovora.

Posjeta Ministarstvu gospodarstva ŽZH-e © ReReC

Neprihvatljivost ponuđenog koncepta dovelo je do zastoja u implementaciji zakona o slatkovodnom ribarstvu na području cijele ŽZH. Ribolovna društva na području općina/gradova: Grude, Posušja, Širokog Brijega koji nemaju ovakvih zahtjeva zakinuti su za pravo korištenja ribljeg fonda na području svojih općina. Ovakva situacija samo pogoduje nelegalnim radnjama i devastaciji ribljega fonda. U cilju rješavanja ove situacije ministara Sesar iskazao je potrebu da će se žurno ići u rješavanje ovih problema kod onih općina/gradova gdje nema zahtjeva o cijepanju ribolovne zone na više zona. Sa općinama i gradovima koji su iskazali potrebu za cijepanje ribolovne zone na više manjih zona, dodatno će se razgovarati i tražiti pravna i stručna argumentacija za takve dodjele od strane ribarskih društva, pojedinaca i lokalnih vlasti.

Svi akteri sastanka suglasni su sa činjenicom da pojedinci ne mogu blokirati cijeli sustav, županiju, a ni druga ribolovna društva koja imaju volju i interes poduzimati sve pravne mjere i aktivnosti na zaštiti, očuvanju, korištenja i unapređenju ribljeg fonda kojim im je dat na korištenje.

Predsjednik udruge „Lijepa naša“ Čapljina i aktivni član 4 nevladine udruge za zaštitu okoliša. Profesor biologije s višegodišnjim učešćem u vođenju projekata, programa, kulturnih, turističkih i ekoloških manifestacija. Posebno se ističe u radu s međunarodnim organizacijama za zaštitu prirode i okoliša, s vladinim institucijama/ministarstvima i suradnji s NVO-a iz cijele regije u području ekologije i turizma.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search