Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Posjeta Srednjoj strukovnoj školi “Ruđer Bošković” Ljubuški

U prostorijama SSŠ “Ruđer Bošković” ravnateljica Mila Primorac primila je u službenu posjetu predstavnike projektnom tima ReReC-a koji su predstavili dosadašnji rad udruge, te aktualne projekte koji se provode na području uz rijeku Trebižat.

Koordinator projekta ukazao je na mogućnost suradnja ReReC i SSŠ “Ruđer Bošković” na aktivnostima koje se provode u sklopu projekta: “Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižatu i Mostarskom blatu“. Jedna od mogućnosti je uključivanja profesora i učenika u vannastavne aktivnosti sa ciljem da unaprede svoja znanja i vještine iz oblasti prirodnih znanosti kroz praktične aktivnosti praćenja zdravlja riječnih ekosustava – konkretno zdravlja rijeke Trebižat koja protječe u neposrednoj blizini škole.

Mogućnost uključivanja profesora i učenika u realizaciju praćenja stanja riječnih ekosustava odvija se kroz primjenu znanstveno utemeljene metode praćenja zdravlja rijeke registrirajući sve morfološke, hidrološke, fizičko-kemijske i biološke komponente riječnog ekosustava. Kroz pripremljene terenske priručnike i edukativne materijale kroz rada u manjim grupama učenici bi imali priliku istraživati i prikupljati sve relevantne podatke o riječnom ekosustavu. Istraživanja bi se bazirala na praćenju uređenosti obale i njenog izgleda, stanja korita rijeke, obraslost biljem, devastacija i sl.), zatim bi se pratile fizičko kemijske karakteristike rijeke (boja, miris, transparentnost, ph vrijednost, nitrati, nitriti …) do bioloških karakteristika (ptice, ribe, vodozemci, gmazovi, insekti, i dr.) što bi u konačnici dalo pregled stanja/zdravlja ispitivane riječne dionice. Metoda omogućava da se nastava iz učionice prenese u prirodu gdje bi se mogli realizirati svi nastavni sati koji su planirani nastavnim planom i programom.

Škola je zainteresirana za provedbu jedne ovakve metodologije na rijeci Trebižat koja teče tik uz samu školu te samim time otvorile bi se mogućnosti za provedbu van nastavnih aktivnosti ali i stvorio bi se poligon za ulaganja u nastavne sadržaje koji će pomoći lakšem odvijanju nastave u prirodi koji će kasnije moći koristiti i drugi učenici SSŠ “Ruđer Bošković”, Gimnazije te Osnovne škole koje gravitiraju rijeci Trebižat, istaknula je ravnateljica Mila Primorac.

Zaživljavanje metodologije praćenja stanja riječnih ekosustava otvara se novo poglavlje za škole i lokalno stanovništvo da pokažu više brige i interesa za očuvanje riječnih ekosustava na projektnom području, ali i drugim KBA područjima unutar regije Hercegovina.

Predsjednik udruge „Lijepa naša“ Čapljina i aktivni član 4 nevladine udruge za zaštitu okoliša. Profesor biologije s višegodišnjim učešćem u vođenju projekata, programa, kulturnih, turističkih i ekoloških manifestacija. Posebno se ističe u radu s međunarodnim organizacijama za zaštitu prirode i okoliša, s vladinim institucijama/ministarstvima i suradnji s NVO-a iz cijele regije u području ekologije i turizma.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search