Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Održana sastanaka s načelnikom Gruda Ljubom Grizeljem

Predstavnici ReReC su upoznali načelnika općine Grude Ljubu Grizelja sa projektom koji provode na području općine Grude: “Kampanja za pokretanje inicijative uspostave zaštićenog područja Peć Mlina – Spomenik prirode u općini Grude“.

Projekt financira Centra za promociju civilnog društva/CPCD koji implementira projekt „Misli o prirodi!“ trogodišnji je projekat kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Švedska u iznosu od 3 miliona konvertibilnih maraka.

Glavni cilj projekta: Doprinijeti povećanju površina pod zaštitom na razini ŽZH i Federacije BIH.

Posebni cilj: Povećati informiranost javnosti o potrebi i opravdanosti uspostave zaštićenog područja Peć Mlini.

Naglašen je značaj projekta za lokalnu zajednicu općinu Grude, ali i za lokalno stanovništvo koje živu u neposrednom okruženju objekta Peć Mlini (MZ Drinovci i MZ Tihaljina).

Istaknute su činjenice da je ovaj lokalitet bio zaštićen Zakonom o zaštiti prirodne i kulturne baštine iz 1954. godine, te sukladno novim zakonskim rješenjima/Zakonom o zaštiti prirode („NN ŽZH“, br. 6/99 i FBIH – SNF BiH“, broj: 33/03 i 66/13) trebalo je izraditi novi prijedlog zaštite sukladno IUCN klasifikaciji.

Međutim, kako je ovaj korak izostao, izostala je formalno pravna zaštita Peć mlina, Krenice kao zaštićenih područja u kategoriji geomorfološki spomenik prirode.

Naša inicijativa je da se ovaj proces usklađivanja sa IUCN klasifikacijom pokrene s mrtve točke i da se lokalitet Peć Mlina privede trajnoj uspostavi kroz jednu od mogućih kategorija zaštite.

Tijekom razgovora načelnik Ljubo Grizelj iskazao je zadovoljstvo što uz pomoć ReReC može pristupiti jednom ovakvom zahtjevnom procesu koji traži sudjelovanje javnosti ali i donošenje političkih odluka koje će kasnije rezultirati donošenjem plana upravljanja uz osiguranje dugoročne zaštite ovih prirodnih vrijednosti na području općine Grude. Općina Grude zadnjih godina uložila je značajna sredstva da se ovaj lokalitet zaštiti, unapredi a potom i koristi u turističke svrhe. Općina će i dalje podržavati svaku dobronamjernu inicijativu koja ima za cilj zaštitu, očuvanje i racionalno korištenje prirodnih resursa koji će biti na dobrobit lokalne zajednice, naglasio je načelnik Ljubo Grizelj.

Načelnik je ovlastio svoje pomoćnike i službe da budu u stalnoj komunikaciji sa projektnim timom te da pomognu u realizaciji planiranih aktivnosti, nadajući se dobroj i obostranoj suradnji.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search