Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Završeno prvo natjecanje u promatranje ptica kroz mobilnu aplikaciju projekta ePATH

U okviru EU projekta „Endemic pathway – ePATH“ održano je trodnevno natjecanje u promatranju ptica u Parku prirode „Hutovo blato“. 40 zaljubljenika u ptice i prirodu, ptice su pronalazili putem nove mobilne aplikacije „ePATH“. Sudački žiri u sastavu Josip Vekić, Irena Rozić i Perica Dodig zadovoljni su novim načinom natjecanja.

“Ovo je prvo natjecanje ovoga tipa u Parku prirode „Hutovo blato“, tako da je svakako bilo zanimljivo sudjelovati i pratiti reakcije učesnika. S obzirom da je aplikacija jednostavna za korištenje, lako je dostupna različitim profilima sudionika.  Iako vremenski uvjeti nisu dozvolili da se natjecatelji u potpunosti prepuste istraživanju cijeloga Parka, ipak je zabilježeno dosta pokušaja i uspješnih nalaza ptica. Natjecatelji su se svakako uvjerili koliko je teško uočiti i fotografirati neku pticu. Aplikacija i ovakvo digitalno promatranje, sigurno će biti zanimljivo svim posjetiteljima Parka tako da se radujemo ovakvim natjecanjima i ubuduće“, izjavio je Vekić.

Prvu nagradu za najbolje fotografije ptica odnio je Roko Vekić © Roko Vekić

Prvi nagradu za najbolje fotografije ptica odnio je Roko Vekić, drugoplasirani je Niko Stapić a trećeplasirana je Petra Bunoza. Iduće natjecanje u promatranju ptica u Parku prirode „Hutovo blato“ planirano je na proljeće 2022 godine.

Podsjetimo, projekt „Endemic pathway – ePATH“ implementiraju tri partnera: Park prirode „Hutovo blato“, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore te Grad Makarska koji imaju za cilj kreirati zajedničku turističku ponudu u tri zaštićena područja (Park prirode „Hutovo blato“, Tivatska solila i Botanički vrt Kotišina) kroz promociju prirodnih (endemske vrste) i kulturnih vrijednosti. Projekt je podržan kroz Interreg IPA Prekograničnu suradnju Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014 – 2020 kao jedan od programa IPA II fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 1,5 mil EUR, od čega je 1,3 mil EURA bespovratnih sredstava EU IPA II fondova. Projekt je počeo 1. studenoga 2020. i  trajat će 24 mjeseca.

Ovaj članak je preuzet s druge internet stranice ....

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search