Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Konferencija o zaštiti, očuvanju, korištenju i upravljanju slatkovodnim ekosustavima u KBA područjima

U srijedu, 28.7.2021. u organizaciji Regionalnog resursnog centra održana je I. konferencija o zaštiti, očuvanju, korištenju i upravljanju slatkovodnim ekosustavima u KBA područjima: Vjetrenica-Popovo polje; Neretva s pritokama (Buna i Bunica); Hutovo blato; Trebižat i Imotsko-bekijsko polje; Mostarsko blato i Livanjsko polje. Konferencija se održala u restoranu Marića gaj u Grudama u sklopu projekta: “Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižatu i Mostarskom blatu, Bosna i Hercegovina” kojeg provodi Regionalni Resursni Centar/ReReC pod pokroviteljstvom CEPF-a (Critical Ecosystem Partnership Fund).

Na samom početku riječi dobrodošlice je uputio načelnik općine Grude g. Ljubo Grizelj. Upućenim riječima i prisustvom svog tima u sastavu gđe Franke Zorić i g. Srećka Mikulića još jednom je dao podršku ovom i svim sličnim projektima zaštite koji se provode na ovom prostoru.

Predsjednica Regionalnog resursnog centra, dr. sc. Marlena Ćukteraš, predstavila je projekt kojeg provode i razloge održavanja konferencije s ciljem dobivanja cjelovite slike o zastupljenosti, zaštiti, očuvanju, korištenju i upravljanju slatkovodnim ekosustavima u 5 KBA područja u regiji Hercegovina. U njegovom ostvarenju pomogli su predavači:

  • Sašo Gorjanc koji je izlagao o glavnim smjernicama za zaštitu i održivo upravljanje biološkom raznolikošću u KBA područjima;
  • Vedran Lucić i gđica Sanja Duranović koji su prikazali rezultate istraživanja na dva CEPF-ova projekta kojeg provodi udruga Dinarica i WWFAdria (Očuvanje stenoendemske vrste prikanac (lat. Phoxinellus pseudalepidtous) na Mostarskom blatu, i Uspostavljanje temelja za održavanje slatkovodne bioraznolikosti u Livanjskom polju i Buškom jezeru);
  • Ispred Centra za životnu sredinu iz Banja Luke rezultate CEPF-ovog projekta „Koraci ka zaštiti pritoka Neretve: Buna, Bunica, Bregava i Trebižat, Bosna i Hercegovina“ prikazala je gđa Dragana Kovačić Jošić;
  • Voditelj istraživačkog rada u sklopu projekta „Unapređenje znanja o biološkoj raznolikosti i procjena ekološkog statusa donjih slivova rijeke Neretve, Bosna i Hercegovina“, Sanel Riđanović, iznio je o rezultate stanju ribljeg fonda donjek toka Neretve.

U nastavku radionice raspravi su se priključili predstavnici JP Parkovi gđa Marijana Bubalo i g. Ante Ilić, g. Josip Vekić ispred PP Hutovo blato i gđa Sanja Jedvaj i g. Milenko Raguž ispred konzultantske tvrtke Proteco d.o.o.

Nakon usvojenih zaključaka i dogovora o nastavku suradnje između prisutnih organizacija i njihovom umrežavanju na budućim projektima, predstavnicima Športskih ribolovaca Amur Grude i ŠRD Bjelave Čapljina uručena je oprema i električna bicikla koji će se koristiti tijekom monitoringa u cilju sprječavanje krivolova.

Uslijedio je posjet Peć Mlinima uz stručno vodstvo gđe Miljenke Majić, a svi prisutni su se osvježili lubenicom rashlađenom na samom izvoru Tihaljine, Svi su se složili kao bi se upravo ovako trebalo dočekivati posjetitelje budućeg zaštićenog područja, uz još veću ponudu domaćih lokalnih proizvoda.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search