Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Obale Neretve zarasle u korov i šikaru preobrazili u prostor za sportski ribolov, rekreaciju i odmor

Ljetna vrućina nije omela članove Regionalnog Resursnog Centra, članove ribolovnog društva “BJELAVE”, članove NVO-a (Referentna grupa – Čapljina, EU” Lijepa naša” Čapljina, Udruga ČAPLJA”, NDF, Modro Zelena iz Metkovića ), te predstavnike lokalne zajednice Doljani da se prihvate posla i urede dio obale rijeke Neretve za ribolovnu stazu na području Doljana.

Uz vrijedne ruke i strojeve do jučer zapušten i obrastao travom i šikarom prostor uz rijeku Neretvu dobio je novi izgled. Uređen, lako dostupan prostor pretvoren je u poligon za održavanje natjecanja u športskom rekreacijskom ribolovu te održavanju natjecanja u spravljanju tradicijskih jela od ribe/fišijada. Od ribara i mještana čujemo, ne samo da se spremaju nego i obećavaju pravu fišijadu/brudetijadu, a neki kažu i lubinijadu jer se lubin u vodama Neretve već odavno lovi. Ribari koji prate kretanje/migraciju ribe/lubina iz donjeg dijela delte u gornje tokove Neretve (područje Doljana) kazuju nam da su izlovljeni primjerci lubina bili teški i do desetak kilograma, a o brojnosti da i ne govorim, jer već zadiremo u ribarsku priču. Držimo se mi ribe i brudeta, a od sugovornika čujemo da dobro pripremljen brudet od ribe, jegulje i žaba pa i lubina uz dobru vinsku kapljicu svakom otvara mogućnost za komentiranje i prigovaranje.

Ipak, ribari su složni u jednom, morali smo ovo učiniti kako bi se vratili na obale Neretve s kojih smo negdje pobjegli/otišli na more/, a more i lubini nam došli u Doljane. Uređenjem ribolovne staze, ribari su pokazali da u suradnji sa NVO-a i lokalnom zajednicom mogu utjecati na kreiranje ljetne turističke ponude. Obogaćivanje turističke ponude Čapljina novim sadržajem svakako je doprinos popularizaciji sportskog ribolova na Neretvi i Trebižatu kao turističkim destinacijama koje se sve više otvaraju domaćim i inostranim gostima.

Za predstavnike ribolovaca, uređeni prostor prije svega je poligon za održavanje sportskih ribolovnih natjecanja, za članove mjesne zajednice Doljani to je prostor za održavanje športskih i kulturnih dešavanja te prostor za dnevni odmor, razonodu, kulturna i gastro dešavanja /fišijada/lubinijada. Nevladine organizacije prostor vide kao poligon za održavanje edukativnih i obrazovnih sadržaja vezano za izučavanje slatkovodnih ekosustava ali i za održavanje nastave u prirodi. Svjesni ovih benefita, zaljubljenici u prirodu i sportski ribolov nisu žalili truda ni vremena za uređenje prostora uz rijeku Neretvu koji će s vremenom postati mjesto okupljanja mladih, sportskih ribolovaca , nevladinih organizacija gdje će svatko za sebe moći naći mjesta za odmor, rekreaciju i zabavu.

Eko akcija uređenja ribolovne staze dio je programskih aktivnosti ReReC-ova projekta: “Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u Delta Neretva, Trebižat i Mostarsko Blato, Bosna i Hercegovina“, koji podržava CEPF/ Critical Ekosystem Partnership Fund.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search