Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Održana II radionica sa ŠRD “AMUR” – GRUDE

U Općini Grude 20.11.2020. godine u motelu “Kiwi” održana je druga radionica sa ribarskim udruženima u sklopu projekta: “Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delta Neretva, Trebižat i Mostarsko Blato, Bosna i Hercegovina“, u organizaciji Regionalnog Resursnog Centra/ReReC i financijsku potporu CEPF-a (Critical Eosystem Partenrship Fund).

Članovi Športskog ribolovnog društva “AMUR” – Grude upoznati su sa KBA (Ključna područja biološke raznolikosti) na području BiH, koji obuhvaća područje riječnog toka Tihaljine sa Imostko-bekijskim poljem.

Pravo korištenja ribljeg fonda na području ribolovne zone općine Grude nema pravog i ovlaštenog koncesionara. Nepostojanje prava raspolaganja ribljim fondom dovelo je članove Športskog ribolovnog društva “AMUR” – Grude u nezavidnu poziciju da se teško nose sa svim problemima koji se dešavaju na ribolovnoj zoni. Nekontrolirano upravljanje vodnim resursom od strane hidroelektrane Peć Mlini dovodi u pitanje ukupno stanje ribljeg fonda i vrsta koje nastanjuju ove ribolovne vode. Isušivanje jezera Nuga i presuđivanje dijela riječnog toka Tihaljine dovelo je do pomora ribe što ima dalekosežne posljedice za cijeli riječni ekosustav pri čemu je dovedeno u pitanje opstanak ukupnog ribljeg fonda, a posebno rijetkih i globalno ugroženih vrsta koje su predmet projekta.

Imotska gaovica (Delminichthys adspersus) samo je jedna od globalno ugroženih vrsta riba koja nastanjuje vode Vrljike, Matice, Tihaljine te kao takva traži sustavu i učinkovitu zaštitu.

Imotska gaovica (lat. Delminichthys adspersus) © D. Jelić (izvor: www.ribe-hrvatske.com)

Uz nepoštivanje vodnog režima i ekoloških proticaja uz prisutnost nezakonitog ribolova samo su neki od problema s kojima se suočavaju članovi Športskog ribolovnog društva “AMURA” – Grude. Sudionici radionice su se složili da se ulože dodatni napori u dobivanje prava na ribolovnim vodama, izrada ribarske osnove, zajedničkog djelovanja na sprečavanju krivolova, izrada akcijskog plana zaštite i očuvanje ukupnog ribljeg fonda na cijelom području uz ostvarivanje suradnje sa ribarskim udruženjima u Republici Hrvatskoj.

Jedan od ciljeva radionice je podizanje i jačanje kapaciteta ribarskog društva i ribočuvarske službe kako bi se poboljšao njihov rad, te stvorili preduvjeti za učinkovitiju zaštitu i kontrolu krivolova na području ribolovne zone Grude.

Kroz interaktivni rad sudionicima radionice približila se aktualna problematika zaštite i očuvanja slatkovodnih ekosustava sa osvrtom na globalno ugroženih vrste riba, pri čemu će se otvoriti mogućnosti zajedničke suradnje športskih udruženja, nevladinih organizacija, javnih poduzeća i općine na predmetnom KBA za otvaranje projekta za prekograničnu suradnju.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search