Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Održana prva radionica s članovima ribarskog društva ŠRD” Bjelave” Čapljina

U sklopu projekta “Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, rijeci Trebižat i Mostarskom Blatu, Bosna i Hercegovina“, u organizaciji Regionalnog Resursnog Centra/ReReC i financijsku potporu CEPF-a (Critical Ecosystem Partnership Fund), 14. studenog održana je prva radionica s članovima ribarskog društva ŠRD” BJELAVE ” Čapljina.

Radionica je održana u restoranu “Storija” Tasovčići, gdje su  predavači sudionike radionice upoznali s KBA područjima u BiH, projektom i aktivnostima koje slijede u narednim periodu. Najviše se razgovaralo o problemima zaštite i rada ribočuvarske službe, statusu, zaštiti i korištenju globalno ugroženih vrsta, zakonskoj regulativi o slatkovodnom ribarstvu, ribarskoj osnovi te iskustvima i problemima vezanih za opće stanje upravljanja slatkovodnim ekosustavima na KBA područjima – delta Neretva, rijeka Trebižat i Mostarsko blato.

Jedan od ciljeva radionice je podizanje i jačanje kapaciteta ribarskog društva i ribočuvarske službe kako bi se poboljšao njihov rad, te stvorili preduvjeti za učinkovitiju zaštitu i kontrolu krivolova na području ribolovne zone Čapljina.

Kroz interaktivni rad sudionici radionice upoznati su s obvezama koje proistječu iz zakonskih rješenja i ribarske osnove te usvojili nova znanja o statusu, zaštiti i očuvanju globalno ugroženih vrsta riba. Podržana je inicijativa da se napravi okvirni sporazum o zajedničkoj suradnji s ostalim ribarskim udruženjima iz KBA, te podržali inicijativu da se krene u izlov invazivne vrste štuke kao predatora koji nastanjuje vode Neretve i Trebižata.

Usvojen je program aktivnosti za naredni period gdje će se ribarskim udruženjima dodijeliti uniforme za ribočuvare te električna bicikla kako bi se mogla provoditi učinkovitija zaštita i kontrola ribolova na ribolovnim vodama koje kontrolira ŠRD” Bjeleve” Čapljina. Postignut je visoki konsenzus oko sudjelovanja u svim aktivnostima projekta u narednih 18 mjeseci, koliko je i trajanje projekta. Sudionici radionice zadovoljni su predočenim inicijativama  i aktivnostima koje idu u pravcu jačanja rada ribarskih udruženja i ukupne zaštite ribljeg fonda na kojem se mogu graditi daljnji projekti i prekogranična suradnja na području Imotskog i Metkovića.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search