Skip to content
+387 36 807 731 info@rerec.ba

Vjetrenica u posljednji trenutak nominirana za listu UNESCO-a

Špilja Vjetrenica se u posljednji trenutak uspjela nominirati za uvrštavanje na listu UNESCO-a čime bi trebala postati prvi prirodni fenomen na svjetskoj listi zaštićenih spomenika u BiH.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdila zastupnica Skupštine HNŽ-a Stana Burić koja je u skupštinsku proceduru uputila zahtjev da se na razini županija donese zakon o proglašenju špilje Vjetrenica s dijelom Popova polja zaštićenim pejzažom.

Ona je pojasnila kako je ovo bio zadnji korak za nominaciju, koja je bila moguća do 31. siječnja ove godine, a kako naglašava čekao čitavo desetljeća zbog niza nesporazuma i nepoznavanja materije nadležnih tijela.

Pojasnila nam je da se već ranije pokušavalo Vjetrenicu nominirati na listu UNESCO-ali tada je falila nacionalna zaštita, a potom se pristupilo opsežnom projektu zaštite koji je trajao od 2017. godine do 2019 godine

Problem je bio što na županijskoj razini nije bila pod važećom zakonom zaštićena, iako je prije proglašenja tog zakona bila zaštićeno područje, ali kao spomenik prirode, što po međunarodnoj kvalifikaciji zaštite prirode nije dovoljno.

“Morala se uraditi revizija područja prema Federalnom zakonu o zaštiti prirode i sve je to bio opsežan posao, ali evo sva sreća uspjeli smo na kraju i to uraditi i ponovno zakonom zaštiti Vjetrenicu. Nominirana je za listu UNESCO-a kao prirodnog fenomena i područja izvanredne prirodne ljepote i estetske vrijednosti, kao i važnog i značajnog prirodnog staništa za očuvanje prirodne raznolikosti na lokalitetu uključujući ugrožene vrste izvanredne vrijednosti za znanost ili očuvanje života”, pojasnila nam je Burić.

Vjetrenica je složen špiljski sustav i najdulja špilja u BiH, te predstavlja hidrološki aktivan protočni speleološki objekt s aktivnim podzemnim tokovima vode i podzemnim jezerima.

Upis na listu svjetske baštine UNESCO-a, uz ostalo bi doprinijelo promociji i razvoju turizma.

“Ako nam prođe ovo mi ćemo biti prvi prirodni fenomen u BiH na popisu UNESCO-a”, kaže Burić.

Dodaje kako u svijetu nema puno prirodnih fenomena na svjetskoj listi zaštite, te da ih je svega oko 200 što pokazuje koliki je značaj ove nominacije.

“Ovo bi bilo veoma značajno za Vjetrenicu i čitavu županiju, ali i najjača promocije naše zemlje BiH pa i regiju. Time bi nam se osnažio turizam i bio olakšan i pristup raznim financijskim potporama i projektima na međunarodnoj razini”, zaključila je Burić za Klix.

Špilja Vjetrenica je jednu od najatraktivnijih špilja u Bosni i Hercegovini i godišnje je posjeti oko 15 tisuća turista, a tijekom prošle godine unatoč situaciji s koronavirusom zabilježeno je čak 6.000 posjeta, što je 40 posto prometa iz 2019. godine.

Najviše dolazaka zabilježeno je tijekom kolovoza i rujna, kada su turisti iz BiH i Srbije koji su ljetovali u Neumu, dolazili posjetiti ovaj bh. pećinski dragulj.

prof. fizike i doktorica znanosti u znanstvenom području prirodnih znanosti, polje interdisciplinarnih prirodni znanosti. Predsjednica Regionalnog resursnog centra i aktivni član 6 nevladinih udruga u regiji. Glavni urednik časopisa „Priroda i okoliš“ i zamjenik urednika časopisa „Eko Hercegovina“. Koautor četiri knjige, nekoliko brošura i studija, sudjelovala u više desetaka projekata.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search